Informace o označování alergenů ve ŠJ

INFORMACE O OZNAČOVÁNÍ ALERGENŮ

VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

 

Dne 13. 12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny, jejíchž seznam
je v nařízení uveden. Každý členský stát si pak může rozhodnout o konkrétních způsobech, jakými o tom bude spotřebitele informovat.

 

Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:

 

  1 obiloviny obsahující lepek

  2 korýši a výrobky z nich

  3 vejce a výrobky z nich

  4 ryby a výrobky z nich

  5 jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

  6 sójové boby (sója) a výrobky z nich

  7 mléko a výrobky z něj

  8 suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy

  9 celer a výrobky z něj

10 hořčice a výrobky z ní

11 sezamová semena (seznam) a výrobky z něj

12 oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)

13 vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14 měkkýši a výrobky z nich

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel

na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem.

Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

 

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem, označující alergen. Na jídelním lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů a označením čísla, které obsahuje jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.

 

                                                                                                         Marie Baumannová

                                                                                                Pracovnice školního stravování

PÁTEK 18. 9. 2020

Polévka z kysaného zelí (1,7,10,12)

Pečené kuřecí stehno, rýže jasmínová, nápoj (1)

 

PONDĚLÍ 21. 9. 2020

Polévka zeleninová s kuskusem (1,9)

Masové koule, rajská omáčka, těstoviny, nápoj (1,3,7,9)

ÚTERÝ 22. 9. 2020

Polévka hrachová s krutony (1)

Obalovaná treska s brokolicí a sýrem, brambor, zeleninová obloha, nápoj (1,4,7)

STŘEDA 23. 9. 2020

Polévka hovězí s nudlemi (1,9)

Svíčková hovězí pečeně, houskový knedlík, nápoj (1,3,7,9)

ČTVRTEK 24. 9. 2020

Polévka frankfurtská (1,7)

Bramborové šišky s mákem, nápoj, smetanový krém - žáci (1,3,7)

PÁTEK 25. 9. 2020

Polévka krupicová s vejcem (1,3,7,9)

Kuřecí rizoto se zeleninou, nápoj, ovoce - žáci (7)

 

Změna jídelníčku vyhrazena. Přejeme dobrou chuť

Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů - (uvedeny u každého pokrmu v závorce číslem):

1 obiloviny obsahující lepek, 2 korýši a výrobky z nich, 3 vejce a výrobky z nich, 4 ryby a výrobky z nich 5 jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich, 6 sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7 mléko a výrobky z něj,  8 suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy, 9 celer a výrobky z něj 10 hořčice a výrobky z ní, 11 sezamová semena (seznam) a výrobky z něj, 12 oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích), 13 vlčí bob (lupina) a výrobky z něj, 14 měkkýši a výrobky z nich

 

KONTAKT ŠJ: 731 013 652, 352 623 063