Informace o označování alergenů ve ŠJ

INFORMACE O OZNAČOVÁNÍ ALERGENŮ

VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

 

Dne 13. 12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny, jejíchž seznam
je v nařízení uveden. Každý členský stát si pak může rozhodnout o konkrétních způsobech, jakými o tom bude spotřebitele informovat.

 

Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:

 

  1 obiloviny obsahující lepek

  2 korýši a výrobky z nich

  3 vejce a výrobky z nich

  4 ryby a výrobky z nich

  5 jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

  6 sójové boby (sója) a výrobky z nich

  7 mléko a výrobky z něj

  8 suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy

  9 celer a výrobky z něj

10 hořčice a výrobky z ní

11 sezamová semena (seznam) a výrobky z něj

12 oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)

13 vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14 měkkýši a výrobky z nich

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel

na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem.

Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

 

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem, označující alergen. Na jídelním lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů a označením čísla, které obsahuje jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.

 

                                                                                                         Marie Baumannová

                                                                                                Pracovnice školního stravování

ČTVRTEK 17. 5. 2018

Polévka gulášová (1)

Čočka na kyselo s cibulkou, vejce, okurka, nápoj (1,3,7,10)

PÁTEK 18. 5. 2018

Polévka kuřecí s červenou čočkou a zázvorem (9)

Hovězí pečeně znojemská, houskový knedlík, nápoj (1,3,7,10)

 

PONDĚLÍ 21. 5. 2018

Polévka pórková s vejcem (1,3,7)

Srbské rizoto se sýrem, okurka, nápoj (1,7,10)

ÚTERÝ 22 5. 2018

Polévka fazolová (1)

Kuřecí roláda, bramborová kaše, rajčatový salát, nápoj (1,3,7)

STŘEDA 23. 5. 2018

Polévka s kapustou a rýží (9)

Masové koule, rajská omáčka, těstoviny, nápoj (1,3,7,9)

ČTVRTEK 24. 5. 2018

Polévka hrstková (1,9)

Květákový mozeček s vejci, brambor, nápoj (3,7)

PÁTEK 25. 5. 2018

Polévka rychlá s vejci (3,9)

Hovězí na česneku, bramborový knedlík, nápoj (1,3,7)

 

Změna jídelníčku vyhrazena. Přejeme dobrou chuť

Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů - (uvedeny u každého pokrmu v závorce číslem):

1 obiloviny obsahující lepek, 2 korýši a výrobky z nich, 3 vejce a výrobky z nich, 4 ryby a výrobky z nich 5 jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich, 6 sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7 mléko a výrobky z něj,  8 suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy, 9 celer a výrobky z něj 10 hořčice a výrobky z ní, 11 sezamová semena (seznam) a výrobky z něj, 12 oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích), 13 vlčí bob (lupina) a výrobky z něj, 14 měkkýši a výrobky z nich

 

KONTAKT ŠJ: 731 013 652, 352 623 063